Corten je jedinečný materiál vhodný pro použití jak v zahradách, tak ve veřejných prostorách. Jeho hlavní devizou je zvýšená odolnost proti povětrnostním vlivům a atmosférické korozi. Důležitým faktem a výhodou je i jeho vzhled a s ním spojená možnost kombinace s nesmírně širokou škálou materiálů. Jeho rezavá barva krásně ladí s pískovcem, dřevem nebo pálenými cihlami. Zatímco pro vytvoření kontrastu je často kombinován s betonem, světlým štěrkem nebo šedým a černým kamenem.

Unikátnost této oceli tkví v samovolném vzniku ochranné vrstvy, která se utváří na jejím povrchu. Tato vrstva vzniká díky střídavému namáčení vodou (deštěm, rosou, vzdušnou vlhkostí) a vysychání na vzduchu, čímž se vytvoří charakteristická patina, která brání přívodu vzduchu a vody do hloubky materiálu, čímž zpomaluje proces oxidace a stabilizuje materiál po mnoho let.

Cortenová patina a její vývoj

Po umístění výrobku z Cortenu v exteriéru, kde je vystaven povětrnostním vlivům, okamžitě započne vývoj patiny. Horní struktura pláště se začíná měnit a na povrchu oceli ulpívají oxidy kovů obsažené v tomto materiálu. Tyto částice postupně na materiálu přibývají a vytváří tak ochrannou bariéru, která chrání produkt před další korozí způsobenou povětrnostními vlivy. V určité míře dochází také k nepatrnému stékání rzi na podloží daného prvku, takže je třeba zvážit vhodné umístění produktu. Dokončení procesu patinace trvá přibližně 2 roky (v případě silnějších materiálů až 3 roky).

Corten má oproti klasické konstrukční oceli pozměněný poměr obsažených chemických prvků a převážně tedy vyšší obsah mědi, niklu a chromu má zásadní vliv na vývoji přirozené ochranné vrstvy, nazývané patina. Tato vrstva nejenže zajišťuje několikanásobně delší životnost oproti klasické oceli, ale také vytváří designově zajímavý a esteticky působivý vzhled.

Vývojové fáze Cortenu

V závislosti na podnebních podmínkách se na povrchu tvoří různé odstíny rzi. Stejné prvky vyrobené z naprosto identického materiálu stejným pracovním procesem mohou mít rozdílnou barvu, kresbu či zrnitost. Při vývoji patiny je důležité zajistit, aby produkty nebyly dlouhodobě nebo trvale vystaveny vlhkosti. Je třeba zajistit střídání mezi vlhkým a suchým prostředím. Proto mají všechny naše výrobky řešenou konstrukci tak, aby byl umožněn odtok dešťové vody.

Patina se obvykle vyvíjí od světle oranžové po hnědou až tmavě hnědou, s hrubým povrchem. Obecně platí, že teplejší a světlejší prostředí udržuje světlejší povrch, zatímco nižší teploty a vyšší vlhkost (např. v horských oblastech) mají za následek rychlejší a tmavší patinaci. V případě ohnišť a grilů z Cortenu dochází k rychlejšímu tmavnutí v částech exponovaných žárem.

Úprava povrchové struktury

Pokud chcete urychlit tvorbu patiny, můžete vyzkoušet jednoduchý domácí recept – octový roztok se solí (1 dcl octa a lžičku soli na 1l vody) naneste rozprašovačem rovnoměrně na povrch produktu. Pro zamezení vzniku nevzhledných skvrn je třeba umožnit volné odtékání přebytečné kapaliny. Např. v případě cortenové mísy je vhodné její usazení do vertikální polohy. Barva patiny je tímto procesem směrována ale více do červených (rubínových) odstínů.

Chcete-li zastavit tvorbu patiny a zachovat několikaměsíční vzhled, můžete materiál zakonzervovat přírodním olejem. Tento olej proniká hluboko do povrchové struktury oceli a váže na sebe volné částice rzi podobně jako bezbarvý lak. Působením povětrnostních vlivů olej postupně usychá, až vytvoří tuhou vodní a vzdušnou bariéru. Tím se ale přeruší proces oxidace a přirozená dynamika změn rezavého povrchu. Cortenová ocel tímto postupem téměř přestane pouštět rez, což je v některých aplikacích nežádoucí. V případě potřeby můžete proces po letech zopakovat. Za deště ale pak může dojít ke stékání lehce mastné vody, která může zašpinit nasákavé materiály.

Corten Gril KEDAR Crystal na terase

Olejová impregnace se dá využít u grilů KEDAR i v případě, že se nedopatřením podaří kuchaři při grilování pokapat tělo grilu rostlinným olejem. Natřením celého grilu olejem (ideálně tahy odshora dolů) se povrch sjednotí a zakonzervuje. Eventuálně lze postupovat opačným způsobem a skvrny odstranit silným odmašťovadlem, rozpouštědlem, jakým je např. nitro ředidlo. Opatrnými tahy ve vertikálním směru se mastné fleky odstraní a Corten může dál přirozeně vytvářet na svém povrchu patinu.

Důležité upozornění

Při použití Cortenu v přímém kontaktu s jiným materiálem, jako je beton, kámen, dlažba, ocel, dřevo a jiné, hrozí riziko přenosu rzi. Odstranění skvrn od rzi je v některých případech obtížné a někdy až nemožné. Jedním z nejúčinnějších prostředků na odstranění skvrn je HG Odstraňovač rezavých skvrn. Při umístění prvku z Cortenu je třeba s touto skutečností počítat a buď se s ní smířit nebo zvolit takové místo, kde to nevadí. Případně zvolit vhodnou podložku.

Cortenová ocel po vyzrání téměř nešpiní a to ani na omak. V případě, že si ale ušpiníte oblečení od čerstvě patinující oceli, můžete skvrny vyčistit několika různými způsoby. Nejjednodušší přírodní postup je pokapat skvrny šťávou z citronu, posypat solí a nechat působit. Pak oblečení vyperte. Některé skvrny jdou odstranit jednoduše i klasickým mýdlem s jelenem.